Tesla Roadster, snelste sportwagen ter wereld (?)

Tesla Roadster, snelste sportwagen ter wereld (?)

Lifestyle NWS heeft al heel wat supersnelle auto’s de afgelopen jaren voor het voetlicht gebracht op dit platform, en steeds denk je dan; het kan eigenlijk niet sneller. Ten onrechte, want Tesla komt nu met de snelste auto ooit: de nieuwe Tesla Roadster. In 1,9 seconden naar 100 km/h  en dan door naar de top van 400 km/h. En dat zijn dan prestaties van het “basismodel” volgens Elon Musk. Met een speciaal optiepakket zou de Roadster nog een stukje sneller zijn.

Onverwachte presentatie op gunstig moment

De onverwachte presentatie van de 2e generatie Tesla Roadster komt op een voor Tesla wel erg gunstig moment. Het leidt namelijk de aandacht wat af van de grote problemen die Tesla op dit moment heeft met de opstart van het productieproces van Model 3. Elon Musk spreekt van een “productiehel”. Volgens planning zouden er nu 5.000 exemplaren per week van de band moeten rollen, in werkelijkheid waren er dat over het gehele laatste kwartaal maar 260 stuks met als gevolg dat de financiers en vroege bestellers onrustig worden. De nieuwe Roadster zou in 2020 uit de fabriek moeten rollen. Dan kunnen we ook vaststellen of Elon Musk in paniek maar wat heeft geroepen. In ieder geval is er ter geruststelling al wel een filmpje gemaakt van een super enthousiaste Tesla fan die een sprintje mag trekken met een Tesla Roadster, zie bijgaand filmpje.

Design

De eerste generatie Roadster werd op basis van de Lotus Elise ontwikkeld. De tweede generatie is van top tot teen door Tesla zelf ontwikkeld. We zien een glad en aerodynamisch vormgegeven sportwagen met duidelijk zichtbare Tesla kenmerken. Achterop is een kleine vleugel gemonteerd. De auto heeft vierwielaandrijving om die snelle sprint mogelijk te maken. Volgens Tesla gaat het om een vierzitter, maar dat is wel wat optimistisch gezien de krappe maatvoering. Eigenlijk is het ook meer een targa, er is een uitneembaar dakpaneel gemonteerd. In het interieur vallen het minimale stuurtje en het enorm grote touchscreen op de middenconsole op.

Motoren

De Tesla Roadster is uiteraard 100% elektrisch aangedreven. Hij heeft 3 drie elektromotoren aan boord, één voor en twee achter. Het accupakket kan 200 kWh aan. Voldoende voor een angstaanjagende sprintsnelheid van in 1,9 seconden naar de 100 km/h. Voeg daarbij een actieradius van 1.000 km zonder bijladen, voldoende voor een enkele reis Sugar Candy Mountain.

Prijs

Reserveren voor de nieuwe Roadster kan al; hoefde je voor Model 3 maar 1.000 dollar aan te betalen, voor  de Roadster moet je nu alvast 50.000 dollar inleggen. De Tesla Roadster gaat 200.000 dollar kosten. Wil je een exemplaar uit de eerste serie van 1.000 stuks (Roadster Founder’s Series) dan moet je nu 250.000 dollar overmaken naar Tesla en kun je hopelijk in 2020 je auto in ontvangst nemen.

In 2020 zal duidelijk zijn of er dan echt een groot standbeeld moet komen voor Elon Musk of dat we moeten vaststellen dat het allemaal een mooie marketingtruc met “a lot of hot air” is geweest.